Stejnokroj příslušníkù československé armády


 

 

 

čepice pro mužstvo

Mužstvo nosí čepici vyobrazeného tvaru. Na levé streně čepice vpředu je připevněn odznak a za odznakem jsou příslušné distinkce.

Rozdíl mezi polní a vycházkovou čepicí je jen v tom, že u vycházkové čepice je nátylník lemovaný pletenou lemovkou 3 mm širokou v barvě výložky a pod oznakem je podložka z výložkového sukna, přečnívající odznak 3 mm.

Polní a vycházková čepice se nosí mírně posunutá k pravému uchu. Polní čepici lze nosit též pod přilbou. Při nepříznivém počasí chráníme uši proti mrazu a dešti stažením nátylníku.

čepice pro dùstojníky a rotmistry

Polní čepice se shoduje co do tvaru, umístění odznaku a distinkcí s polní čepicí pro mužstvo.

Generálové nosí na polní čepici odznak jako na vycházkové čepici a nenosí na ní distinkcí.

Vycházková čepice - mezi ztuženou spodní částí a mezi vrchní částí je všita 2-3 mm široká lemovka z výložkového sukna, Štítek je tuhý; pro generály je na něm vyšívána zlatá ozdoba.

Na tuho přední část čepice je připevněn odznak s meči pro dùstojníky a rotmistry zbraní. Pro dùstojníky a rotmistry služeb bez mečù.

Podbradník je pleten ze čtyř šòùrek; pro generály je pleten ze dvou šnùrek. Podbradník je upevněn po stranách čepice na malé stejnokrojové knoflíky, které jsou pro dùstojníky a rotmistry zbraní s meči, pro dùstojníky a rotmistry služeb bez mečù.

Distinkce jsou upevněny po stranách čepice; generálové na vycházkové čepici distinkce nenosí. Podbradník, odznak, distinkce a stejnokrojové knoflíky jsou u dùstojníkù pozlacené, u rotmistrù postříbřené.

Blùza pro mužstvo

Skládá se ze dvou přednic, zadku, dvou rukávù a z límce. Zapíná se na 6 velkých mořených stejnokrojových knoflíkù. Ramenní pásky jsou 6 cm široké a jsou všity mezi rukáv a přednici, nahoře jsou přeloženy, mají po 2 obšitých dírkách a zapínají se na malý stejnokrojový mořený knoflík. Pravá ramenní páska je provlečena poutkem pro nárameníček. (U vlastních stejnokrojù mùže mít mužstvo ramenní pásky bez přeložení s jednou obšitou dírkou a bez poutka pro nárameníček.)

Límec je přeložený a zapíná se na háček. Vpředu na límci jsou výložky, po stranách naproti ramenním páskùm jsou čísla (límcový odznak).

Náprsní kapsy jsou našity navrch a jsou skládané, boční kapsy jsou všity. Otvory kapes kryjí příklopky. Náprsní kapsy se zapínají na malý stejnokrojový knoflík.

Vycházková blùza má nárameníky lemované lemovkou barvy výložkù.

bluza.gif

Blùza pro dùstojníky a rotmistry

Blùza má vzadu rozparek a zapíná se na 7 velkých stejnokrojových knoflíkù.

Kapsy jsou všechny přišité navrch; náprsní kapsy mají uprostřed přehyby, boční kapsy jsou měchovitého tvaru. Otvory obou kapes kryjí příklopky, které se zapínají na malý stejnokrojový knoflík.

Dùstojníci a rotmistři výkonní letci mají blùzu s otevřeným límcem bez výložkù. Blùza se zapíná na 4 velké stejnokrojové knoflíky.

Kalhoty

Kalhoty pro pěchotu jsou zhotoveny z vlněného sukna barvy khaki. Od pasu do kolen jsou široké a od kolen do přes lýtko zúžené. Stehenní díly jsou nastaveny límcem.

Vepředu jsou všity kapsy, nad pravou kapsou je všita kapsička na hodinky.Na límci je 6 zinkových knoflíkù pro šle a 6 poutek pro řemen ke kalhotám. Rozparek se zapíná na 4 zinkové knoflíky.Lýtkové díly mají rozparek, který se zapíná na 3 zinkové knoflíky.

Dlouhé kalhoty jsou normálního střihu. Nad pravou kapsou je kapsička na hodinky.

Dùstojníci a rotmistři mají v postranním švu od pasu až k dolejšímu ústí nohavice všitou asi 3 mm širokou lemovku z výložkového sukna odpovídající barvě výložkù.

kalhoty.gif

Pl᚝ pro mužstvo

Pl᚝ pro pěchotu sahá asi do poloviny lýtek. Na každé přednici je 6 velkých stejnokrojových knoflíkù, na levé přednici 6 obšitých dírek.

Na rubu přednic jsou našity kapsy, otvory kapes kryjí záklopky.

Zadek je vcelku, nahoře je složen ve 12 cm široký záhyb a dole má rozparek. Ve výši bokù je dvojitá pásová spona zapjatá na 3 velké mořené stejnokrojové knoflíky.

Ramenní pásky mají po jedné obšité dírce a zapínají se na malý mořený stejnokrojový knoflík.

Límec je ležatý, zapíná se na háček a pod límcem je našita látková spona k zapětí límce při postavení límce. Aby pl᚝ při chùzi(jízdě na kole) nevadil,možno přední cípy přehnout a zapnout je na háček, který je přišit v bocích uvnitř pláště.

čísla, odznaky, výložky a distinkce se na plášti umisují jako na blùze.

Vycházkový pl᚝ má lemované náramenní pásky jako blùza.

plast.gif

Pl᚝ pro dùstojníky a rotmistry

Pl᚝ se zapíná na 6 velkých stejnokrojových knoflíkù.

Límec je sametový nebo mohou dùstojníci a rotmistři nositi na plášti v zimě kožišinový límec z bobrové hnědé kožišiny

Dùstojníci a rotmistři výkonní letci mají pl᚝ s otevřeným límcem bez výložkù.

Opasek

Opasek je 4,5 cm široký, přorozené barvy. Opasek pro pěchotu se zapíná na přezku, která je tmavohnědě mořená a je na ní vylisován malý státní znak. Na spodku přezky je hák.

Nákrčník

Nákrčník jest zhotoven z kalika barvy khaki, je 65 cm dlouhý a 8 cm široký a má ovroubované okraje. Nákrčník se nosí pod límcem blùzy; položí se volně kolem krku tak, aby přesahoval límec blùzy asi o 1 - 2 cm, a v předu se zkříží.

Ovinovačky

Ovinovačky jsou pletené z jemné dlouhovlákenné melírované vlny. Jsou asi 220 cm dlouhé a 10,5 cm široké. Rohy koncù ovinovaček jsou přeloženy a prošity. Jeden konec ovinovačky má bavlněnou képrovou tkanici 44 cm dlouhou a 24 mm širokou, na které je našita železná černě lakovaná sponka; druhý konec ovinovačky má železný háček.

ovinovacky.gif

Knoflíky

Stejnokrojové knoflíky jsou velké a malé. Velký knoflík měří 21 mm, malý 15 mm. Knoflíky na pl᚝ pro dùstojníky a rotmistry jsou 24 mm v prùměru.

Pro mužstvo jsou knoflíky černohnědě mořeny a jsou na nich vylisovány dva zkřížené meče. Pro dùstojníky jsou knoflíky pozlacené, pro rotmistry postříbřené. Dùstojníci a rotmistři nosí knoflíky s raženými meči, dùstojníci a rotmistři služeb mají knoflíky bez mečù.

knofliky.jpg

Distinkce

Hodnost se označuje distinkčními odznaky na ramenních páskách pláště a blùzy, vyjma generálù, kteří nosí distinkce nanad prošitímu spodního okraje rukávu pláště a blùzy, a na čepici; generálové na čepici distinkce nenosí.

Odznaky a čísla

Límcové odznaky se nosí na výložkách, ostatní na límci naproti ramenním páskùm. Límcové odznaky jsou pro mužstvo hnědě mořené, pro rotmistry postříbřené, pro dùstojníky pozlacené.

Rukávové odznaky jsou z výložkového sukna, jsou našity na podložce z barvy khaki a upevòují se na záloktí levého rukávu blùzy a pláště.

Třapec

Žalud třapce je obložen tmavohnědými třásněmi, z nichž jsou střídavě vždy 3 praménky vlněné a 1 hedvábný. Horní část je zakončena 6 řádkami šòùry otočené ze dvou praménkù, z nichž je jeden hedvábný a jeden vlněný.

Krček je opleten 3 až 4 praménky gimpy, z nichž je vždy jeden hedvábný, ostatní dva až tři vlněné.

Žalud i s krčkem je asi 80 mm dlouhý a má asi 36 mm v prùměru.

Upevòovací páska je 18 mm široká a asi 76 mm dlouhá; je z tmavohnědé vlny a má uprostřed 3 proužky z tmavohnědého hedvábí.

Třapec pro délesloužící se liší od třapce pro poddùstojníky tím, že všechny praménky a proužky, které jsou u třapce pro poddùstojníky hedvábné, jsou u tohoto stříbrné a místo vlny je použito hedvábí.

Třapec pro dùstojníky je zlatý, pro rotmistry stříbrný.

Přezka a opasek

 

První čs. opasková přezka nesla vylisovaný malý státní znak čSR, jinak konstrukčně odpovídala stále přezkám RU ? na rubu přezky bylo očko a na opasku háček. Přezka byla tombaková, hnědě mořená.

 

Je doposud trochu záhadou, proč armáda používala na přezkách a čepicových odznacích malý státní znak s jiným vzhledem českého lva, než jaký byl na oficiálním znaku republiky. Rozdíl je patrný na první pohled ? ?vojenský? je hubenější, má jinou hřívu, nejtypičtějším rozdílem je zakončení ocasù ? u vojenské verze vertikální zakončení ve tvaru lipových listù, na oficiálním znaku horizontální zakončení směřující k hlavě lva.

Roku 1927 byla zavedena nová přezka s opaskem ? rozdíl byl v obráceném zapínání, tedy háček na rubu přezky a očko na opasku. Vzhled malého státního znaku zùstal stejný, tato nová přezka byla rovněž mosazná a hnědě mořená. Upevòování na opasek umožòoval váleček s dvojitým jazýčkem.

Opasek byl zhotoven z 4,5cm širokého a na obou koncích zaobleného řemene z jadrné, hnědé (přírodní) a těžké svrškovice. Jeden z koncù řemene byl zahnut dovnitř a v přehybu byla zašita skoba (očko) z mosazného drátu. Na druhém konci řemene uvnitř byla přišita 34cm dlouhá a 3,8cm široká zápinka s 10ti páry dírek. Opasky byly vyráběny ve třech velikostech délek 125, 113 a 100cm.

 

Zpět na seznam...